Second Life -perustaidot I


Suoritettuasi Second Life -perustaidot I -jakson tunnet Second Lifen käytön laitevaatimukset ja osaat asentaa selainohjelman omalle koneellesi. Osaat luoda itsellesi käyttäjätilin ja avataren, pystyt kirjautumaan sovellukseen ja olet tutustunut käyttöliittymän perusominaisuuksiin ohjeiden ja videoiden avulla. Osaat myös ohjeistaa opiskelijoita/muita käyttäjiä käyttäjätilien avaamisessa ja sovellukseen kirjautumisessa. Lue ohjeet ja tee sivun lopusta löytyvä oppimistehtävä:
Laitevaatimukset
Second Life Viewer -selainohjelman asentaminen
Käyttäjätilin avaaminen ja avattaren luominen
Kirjautuminen Second Lifeen
Dashboard eli käyttäjätilin hallintapaneeli netissä
Tutustuminen käyttöliittymän perusominaisuuksiin (videot, muut ohjeet)

Oppimistehtävä
LAITEVAATIMUKSET

Ennen kuin ryhdyt käyttämään Second Lifeä kannattaa tarkistaa, että koneesi täyttää sovelluksen edellyttämät minimivaatimukset.SECOND LIFE VIEWER -SELAINOHJELMAN ASENTAMINEN

Second Lifen käyttöön tarvitset selainohjelman eli viewerin. Yleisin ja sovelluksen ylläpitäjän suosittelema selain on nimeltään Second Life Viewer 2. Uusimman version tästä voit ladata koneellesi Second Lifen asennussivulta (tällä hetkellä versio 3.2.5). Tämä sivu on päivitetty tammikuun 2012 tilanteen mukaiseksi. Virallisen Viewer 2 -ohjelman lisäksi on tarjolla myös muita selainohjelmia.AVATTAREN LUOMINEN JA KÄYTTÄJÄTILIN AVAAMINEN

Aloita luomalla avatar ja käyttäjätili Second Lifen Join_now -sivulla. Kyseisellä sivulla
  • valitset avattarellesi nimen, salasanan ja ulkoasun sekä
  • luot itsellesi käyttäjätilin.

Valitse avattarellesi ulkoasu. Tässä vaiheessa valittua avatarta ja sen asua voi vaihtaa ja muokata vapaasti myöhemmin virtuaalimaailmassa. Huomaa yläreunan valintapainikkeet Random, People, Vampires, Animals, Robots ja Vehicles. Lähtökohtaisesti opetuskäyttöä ajatellen kannattaa valita ihmishahmo.

choosethisavatar.jpg
Kuva: Valitse avattarellesi ulkoasu.


Anna seuraavaksi avattarellesi nimi (Create a Username) ja tarkista onko se vapaana (Check Availability). Huomaa, ettei avattaren nimeä eli käyttäjätunnusta voi enää myöhemmin vaihtaa. Käyttäjätilin luomiseksi kirjoita seuraava kenttiin sähköpostiosoitteesi ja syntymäaikasi. Turvakysymyksen avulla voit myöhemmin palauttaa unohtamasi salasanan. Klikkaa Create Account.

createausername.jpg morequestions.jpg
Kuvat: Valitse avattarellesi nimi ja salasana. Anna myös muut pyydetyt tiedot.


Lopuksi sinua pyydetään valitsemaan haluatko maksuttoman käyttäjätilin (Free) vai maksullisen Premium-tilin. Opetuskäyttöön sopii hyvin maksuton tili.

Näiden vaiheiden jälkeen saat linkin Second Life viewer -ohjelma lataamiseksi (Download & Install Second Life). Lataa, asenna ja avaa ohjelma.


Avatar on henkilökohtainen. Yhteiskäyttöisten avatarten luominen on käyttöehtojen mukaan kielletty. Koska ison opiskelijajoukon avatarten luominen kerralla samasta IP-osoitteesta ei välttämättä toimi, kannattaa opiskelijoiden avattaret luoda etukäteen. Näistä ja muista oppilaitoskäyttöön liittyvistä asioista voit lukea tarkemmin tämän wikin kohdasta Oppilaitoskäyttö.KIRJAUTUMINEN SECOND LIFEEN

Siirry virtuaalimaailma Second Lifeen avaamalla selainohjelma. Kirjoita käyttäjätunnuksesi (avatarin nimi) ja salasanasi sekä klikkaa Log in -painiketta. Voit myös klikata netissä ilmoitettua SLurl-osoitetta (SLurl = Second Life Uniform Resource Locator), joka vie sinut suoraan tiettyyn sijaintiin virtuaalimaailmassa.

Ensimmäisellä kerralla selainohjelma vie sinut opastuspolulle. Sen varrelta saat perusohjeet virtuaalimaailmassa toimimiseen. Opastuspolulta siirryt varsinaiseen virtuaalimaailmaan, ja siellä orientaatiosaarelle, josta löydät mm. lisäohjeita sekä vapaaehtoisia, auttavaisia Second Life -käyttäjiä, joilta voit kysyä lisäneuvoja.

Siirtyminen pois orientaatiosaarelta saattaa tuntua aloittelevasta käyttäjästä tai ryhmän ohjaajasta ongelmalliselta, varsinkin jos kirjautujia on samanaikaisesti useita (esim. oppitunti). Mikäli kaikki opiskelijat kirjatuessaan 'syntyvät' eri puolille virtuaalimaailmaa, saattaa olla hankalaa saada koko ryhmä kootuksi samaan paikkaan kohtuullisessa ajassa. Ryhmän ohjaajan/opettajan kannattaakin miettiä tarkkaan, missä hän haluaa oppituntinsa aloittaa ja pyytää tarvittaessa oppilaita kirjautumaan sovellukseen SLurl-osoitteen kautta esimerkiksi seuraavasti:

Tällä tavoin ohjeistettuna koko opiskelijaryhmä kirjautuu samaan sijaintiin (tässä tapauksessa) Edufinland-saariston hiekkalaatikolle, jossa oppitunti voidaan aloittaa (hiekkalaatikkoon tila, joissa kaikilla käyttäjillä on mahdollisuus rakentaa, liikkua ja kommunikoida tasavertaisesti).DASHBOARD ELI KÄYTTÄJÄTILIN HALLINTAPANEELI NETISSÄ

Kaikkea Second Lifeen liittyvää ei suinkaan tehdä virtuaalimaailman sisällä. Esimerkiksi oman käyttäjätilin asetusten hallinta, Lindenlabin käyttäjätukikeskustelut ja virtuaalivaluutan vaihto hoituvat Dashboardissa. Pääset omaan dashboardiisi menemällä osoitteeseen www.secondlife.com ja kirjautumalla oman avattaresi nimellä sisään (Login oikeassa yläkulmassa).

OSTOSVINKKI: Virtuaalitavaroita voit ostaa sekä varsinaisesta virtuaalimaailmasta että Martketplace-nettisivustolta. Marketplacen haku- ja rajausominaisuuksien ansiosta nettisivun kautta ostaminen on näppärää. Voit esimerkiksi valita kategoriaksi Avatar accessories, ja rajata hakutuloksia määrittämällä hinnaksi L$ 0 (Linden-dollaria), jolloin saat valikoimaan vain ilmaisia tavaroita.TUTUSTUMINEN KÄYTTÖLIITTYMÄN PERUSOMINAISUUKSIIN

Ennen Second Life –seikkailusi aloittamista tutustu käyttöliittymään ja sen perusominaisuuksiin esimerkiksi valmiiden videotuutoriaalien (www.youtube.com/secondlife) ja ohjeistusten avulla. AVO-projektin suomenkielinen Second Life perustaidot –opas (28.5.2010) sisältää hyviä ohjeita Second Lifen peruskäyttöön.

Muita ohjeita löydät esimerkiksi Second Lifen omilta sivuilta, ks. esim.
(Huomaa, että kaikkia näitä ei välttämättä ole päivitetty viimeisimmän selainohjelman version mukaisiksi.)

2. jaksossa käydään yksityiskohtaisemmin läpi oleellisimmat käyttöliittymän perusominaisuudet.SECOND LIFE PERUSTAIDOT I: OPPIMISTEHTÄVÄ

1. Käyttäjätilin ja avattaren luominen, kirjautuminen Second Lifeen
Luo itsellesi Second Life -käyttäjätili ja avatar. Asenna tietokoneellesi Second Life -selainohjelma, mutta älä vielä avaa sovellusta vaan klikkaa ensin jotakin seuraavista linkeistä (lisää tarvittaessa oma linkkisi):

Kielitaituri

Avaa selainohjelma ja kirjaudu sisään Second Lifeen. Aseta kirjautumispaikka avattaresi kotipaikaksi ylävalikosta löytyvällä toiminnolla World > Set Home to Here.

2. Esittäytyminen keskustelupalstalla
Wikisivuston sivupalkista löytyy Discussion-keskustelupalsta. Esittele avattaresi keskusteluketjussa 1. jakso: esittäytyminen. Voit kertoa esim.
- kuka/mistä olet (esim. työapaikka/oppilaitos, oppiaine tai koulutusala), oman nimesi voit ilmoittaa harkintasi mukaan
- mikä tai millaiset asiat kiinnostavat sinua Second Lifessä (opetus/työ, opiskelu, virtuaalimaailmat yleisesti)
- millaisia odotuksia ja ajatuksia sinulla on virtuaalimaailmojen hyödyntämisestä joko työssä tai vapaa-ajalla (oma projekti, opintojakso tms.)

Tarvittaessa voit luoda keskustelupalstalle myös oman viestiketjun esimerkiksi omalle opiskelijaryhmällesi.