Second Life -perustaidot II


Suoritettuasi Second Life -perustaidot II -jakson hallitset Second Lifen perustoiminnot. Osaat muokata omaa avatartasi sekä pystyt liikkumaan, kommunikoimaan ja hallitsemaan ympäröivää tilaa sujuvasti. Lisäksi tunnet sovelluksen peruskäyttöasetukset.

Lue nämä ohjeet ja kokeile selaimen toimintoja. Tutustu myös lisätietoihin ja tee sivun lopusta löytyvä oppimistehtävä.

Käyttöliittymän perusvalikot
Avattaren ulkoasun muokkaaminen, profiilitiedot ja inventory
Liikkuminen, näkymät ja kommunikointi
Kartat, maamerkit ja siirtyminen paikasta toiseen
Valokuvaaminen
Ostaminen ja virtuaalinen raha
Käyttöasetukset

Oppimistehtävä

wordgame.jpg22.1.2012: Käyttöliittymää koskeva teksti päivitetty selainohjelman version 3.2.7 mukaiseksi. Esittely uudesta selainversiosta Linden Labin blogissa.KÄYTTÖLIITTYMÄN PERUSVALIKOT

Second Lifen käyttöliittymän perustilassa on kaksi valikkoriviä yläreunassa sekä painikkeista koostuvat sivu- ja alavalikko. Osa toiminnoista on sijoitettu sekä ylävalikkoon että painikevalikkoihin kuten uusille käyttäjille suunnattu toiminto How to.

Ylävalikko sisältää käyttäjäasetukset (Me), kommunikointivalikon (Communicate), maa/aluevalikon (World), rakennusvalikon (Build), ohjeet (Help) sekä lisäasetukset (Advanced). Lisäasetusvalikon saat tarvittaessa näkyville näppäinyhdistelmällä AltGr + D (Mac: ctrl + alt + D). Lisäksi yläreunasta löytyvät mm. painikkeet virtuaalivaluutan (L$) ja -tavaroiden ostamiseen, SL-aikaa osoittava kello ja äänitoiminnot. ososoiterivi (kuten internet-selaimessa), SL-aikaa osoittava kello ja äänitoiminnot. Start/Stop All -painikkeilla voit säädellä musiikin, videoiden sekä www-sivujen näkyvyyttä ja Global Volume -painikkeella äänten kuuluvuutta.

Ylävalikon toisen rivin painikkeet ja kentät auttavat suunnistamaan Second Lifessa. Ne toimivat kuten internetselaimessa: eteen- ja taaksepäinnuolilla voi hypätä edellisten sijaintien välillä, niin että kukin teleport-siirtymä vastaa yhtä nuolipainikkeen vaihtoa. Koti-painikkeella pääset World-valikon kautta määriteltyyn kotiisi. Sijaintikentässä näkyy senhetkinen sijaintisi, ja kenttää napsauttamalla saat html-yhteensopivan URL:n nettilinkkejä varten. Jos olet tallentanut suosikkisijainteja, saat ne pikavalikkoon sijaintikentän oikealle puolelle, ks. alla oleva kuva.

SLw325-valikot1.jpg

Kuva: Second Lifen käyttöliittymä ja perusvalikot


Ala- ja sivuvalikko koostuvat painikkeista, joita käyttäjä voi siirtää oman makunsa mukaan. Siirtely on helppoa: tartu hiirellä painikkeeseen ja raahaa se kuvaruudun sivu- tai alareunaan.

Alavalikon painikkeet:
 • Chat: avaa tekstichat-ruutu
 • Speak: avaa mikrofonin ääniyhteys puhuaksesi
 • Destinations: esivalitut virtuaalikohteet
 • People: kommunikointi avatar-ystäviesi kanssa ja omien ryhmiesi hallinnointi
 • Profile: oma "käyntikorttisi"
 • Walk/fun/fly: mahdollisuus liikkua klikkaamalla painikkeita (yleensä kuitenkin liikutaan nuolinäppäimillä)
 • Camera controls: kameran/näkymän siirtäminen (ei liikuta avatartasi)
 • How to: pikaohje, josta löytää näppärästi perustiedot esimerkiksi liikkumiseen ja kommunikointiin

Sivuvalikko:
 • Avatar: helppo tapa vaihtaa avatar johonkin tusinahahmoon, jotka Linden Lab on laittanut tarjolle valmiiksi
 • Appearance: My Outfits -valikosta voit vaihtaa yllesi aiemmin tallentamasi ulkomuodon ja asun sisältävän setin (outfit) ja Wearing-valikosta näet mitä avatarisi yllä on juuri nyt
 • Inventory: matkalaukku tai "reppu" - eli hakemisto, josta löydät kaikki virtuaaliset objektisi (vaatteista ääniin, skripteistä notecardeihin)
 • Search: Second Lifen hakutoiminto
 • Places: Täältä löydät tallentamasi sekä tallentamasi sijainnit (My Landmarks) että teleport-siirtymien välillä kertyneen historian (Teleport History; vastaa nettiselainohjelmien historiatietoja)
 • Voice settings: Oman äänen muokkaus (morphing)
 • Minimap: yksinkertaistettu lähialueen kartta
 • Snapshot preview: Kuvaruutukaappausten ottaminen (maksutonta tallentaa virtuaalimaailman ulkopuolelle; Inventoryyn tallentaminen maksaa 10 L$)

Painikkeista avautuu kelluvat ikkunat, joita on helppo siirtää ruudulla sopivaan paikkaan. Ikkunoissa on oikeassa yläkulmassa painikkeet pienentämiseen, sulkemiseen sekä lisätietojen hakemiseen.

Valikot ja painikkeet saa piilotettua käyttöliittymästä kokonaan ottamalla Me-valikosta Hide all controls tai näppäinyhdistelmällä
PC: control-shift-U, Mac: command-shift-U. Valikot ja painikkeet saa takaisin näppäinyhdistelmällä tai sulkemalla Second Lifen ja avaamalla sen uudestaan.

Osoittamalla ala- tai sivuvalikkoa control-näppäin pohjassa voit valita haluatko kuvakkeiden lisäksi näkyviin myös painikkeiden nimitekstit. Samalla tavoin saat esiin Toolbar buttons -valintataulun.

SLw325-valikot2.jpg

Linden Lab on tehnyt videoklippejä uudesta käyttöliittymästä:


AVATTAREN ULKOASUN MUOKKAAMINEN, PROFIILITIEDOT JA INVENTORY

Avattaren ulkoasun muokkaminen
Kirjautuessasi Second Lifeen olet valinnut itsellesi malliavattaren valmiista avatarlistasta. Mikäli toimit opettajana tai ryhmän ohjaajana, alkuperäinen malliavatar kannattaa vaihtaa tai ainakin sen ulkoasua on syytä muokata (myös opiskelijat valitsevat omat avattarensa samoista mallivaihtoehdoista, mistä saattaa aiheutua sekaannuksia opetustilanteissa). Voit muokata avattaresi ulkoasua ja -muotoa klikkaamalla hiiren oikealla avatartasi ja valitsemalla avautuvasta valikosta Edit My Outfit tai Edit My Shape. Ruudulle avautuu My Appearance -ikkuna, josta voit säätää avattaren asusteita (Edit Outfit) ja vartaloa (Editing Shape) ja edelleen alavalikoista esimerkiksi eri ruumiinosia (Body, Head, Eyes, Ears, Nose, Mouth, Chin, Torso, Legs). Kun olet muokannut avattaresi valmiiksi, uusi ulkoasu kannattaa tallentaa omaan Inventoryyn (Save as).

Tallennetut ulkoasut eli outfitit saa näppärästi käyttöön sivuvalikon Outfit-painikkeella. Valitse My outfits -välilehti ja klikkaa hiiren oikealla tallennetun outfitin nimeä. Valitse ponnahdusvalikosta Wear - Replace current outfit.

outfit-esimerkit.jpg
Esimerkki avatarin ulkonäön muutoksesta valmiiksi tallennetun outfitin avulla.

Customizing your avatar (Second Life Beginner's Tutorials, video)

Voit myös hankkia kaupasta kokonaan uuden avattaren ja/tai uusia vaatteita. Tämän luvun lopusta löydät ohjeet ostamiseen sekä maamerkkejä, joista voit etsiä avatar-hahmoja ja asusteita ilmaiseksi.

Profiilitiedot
Profiili on avattaresi käyntikortti. Profiili-ikkunassa voit ilmoittaa muille itsestäsi ja avattarestasi haluamiasi tietoja (mm. kuva, vapaat tekstikentät, www-sivu) ja lisätä näkyville mielenkiintoisia maamerkkejä kuten esimerkiksi eri oppilaitosten osoitteita (Picks > Create a Pick). Oman nimen ilmoittamista avattaren profiilissa kannattaa harkita, mutta organisaation (esim. oppilaitoksen) nimen ilmoittaminen helpottaa tarvittaessa kanssakäymistä ja yhteydenottoja. Voit katsella profiiliasi ja lisätä tietoja profiiliisi valitsemalla joko ylävalikosta Me > Profile tai ikkunan alavalikosta Profile. Ruudulle ilmestyy profiili-ikkuna, jota pääset muokkaamaan painikkeella Edit Profile. Muiden avatarten profiileja pääset katsomaan klikkaamalla avattaren päällä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla View Profile.

ViewProfile.jpg

Virtuaalimaailmat ovat sosiaalisen median välineitä samoin kuin esimerkiksi Facebook tai muut vastaavat verkkoyhteisöt. Oman yksityisyyden suojaaminen on tärkeää myös virtuaalimaailmassa.

Inventory
Inventory on avattaren henkilökohtainen kansio, johon tallentuvat kaikki avattaren tavarat, kuvat, vaatteet, opetusvälineet jne. Inventory avataan valitsemalla joko ylävalikosta Me > Inventory tai sivuvalikosta Inventory (matkalaukun kuva). Inventory on jaettu alikansioihin (mm. Clothing, Landmarks, Objects, Photo Album, Scripts, Textures jne.). Huomaa, että esimerkiksi ostamasi tavarat tallentuvat joko suoraan Inventoryyn sen sisältämään Objects-kansioon tai ja mikäli haluat järjestellä tavaroita omiin kansioihinsa, sinun tulee tehdä se itse jälkikäteen (valitse Inventory-ikkunan alareunasta (Show Additional Options) New Inventory Window, jolloin aukeaa toinen Inventory-ikkuna ja voit raahata hiirellä tavaroita ikkunasta toiseen). Mikäli haluat pitää Inventorysi järjestyksessä, luo heti aloitusvaiheessa omat kansiot esimerkiksi opetusvälineille ja –materiaaleille.

Inventory-ikkunan ylälaidassa näkyy hakupalkki (Filter Inventory), johon voit tarvittaessa kirjoittaa etsimäsi objektin nimen. Inventory-ikkunan Recent-välilehdeltä löytyvät ne objektit, joita olet käsitellyt viimeisen kirjautumiskerran aikana (voit muuttaa ko. asetusta Inventory-ikkunan alareunasta: Show Additional Options > Show Filters > Since Logoff).LIIKKUMINEN, NÄKYMÄT JA KOMMUNIKOINTI

Liikkuminen
Avattaresi liikkuu mm. kävelemällä, hyppäämällä, juoksemalla ja lentämällä. Lisäksi avattaren perustoimintoihin kuuluu istuminen. Voit kävelyttää avatartasi joko näppäimistön nuolinäppäimillä tai näppäimillä:

 • W = eteenpäin
 • S = taaksepäin
 • D = oikealle ja
 • A = vasemmalle.

Avattaresi hyppää näppäimistökomennolla PageUp. Juokseminen tapahtuu näppäinyhdistelmällä Ctrl + R (Mac: cmd + R).

Lentäminen on tärkeä toiminto Second Lifessä. Lentäminen aloitetaan esimerkiksi näppäimellä F tai Home. Lentäminen loppuu vastaavasti valitsemalla em. toiminto uudestaan. Lentäminen ylös- ja alaspäin tapahtuu PageUp- ja PageDown-näppäimillä (tai Macillä vaihtoehtoisesti fn + (nuoli ylös/alas).

Mikäli et halua käyttää näppäinkomentoja valitse ikkunan alavalikosta Walk/Run/Fly ja klikkaa Flying Mode-painiketta. Ruudulle avautuvasta ikkunasta voit valita edellä mainittuja toimintoja.

walk.jpg

Avatar istuu klikkaamalla kohdetta (esim. tuoli) hiiren oikealla näppäimellä. Näkyville aukeaa valikko, josta valitaan Sit Here tai muu vastaava komento. Halutessasi nousta ylös valitse ikkunan areunasta Stand Up.

Näkymät
Kamera määrää ruudullasi näkyvän näkymän. Kamera on oletusarvoisesti aina avattaren takana, mutta voit liikuttaa kameraa nuolinäppäimillä pitämällä Alt-näppäintä pohjassa. Zoomaus tapahtuu hiiren rullalla tai vetämällä hiirellä kohdetta lähemmäksi Alt-näppäin pohjassa (hiiren osoitin muuttuu +-merkiksi). Voit myös käyttää erillistä kameraikkunaa, jonka saat näkyville ruudun alalaidasta kohdasta Camera Controls (klikkaa nuolien kärkiä). Kamera palautuu alkuperäiseen paikkaansa avattaren taakse Esc-komennolla.

CameraControl.jpg

Kommunikointi (ystävät ja ryhmät)
Voit lisätä toisen avattaren ystäväksesi valitsemalla hiiren oikealla näppäimellä avattaren kohdalla Add Friend. Ystäväkutsu edellyttää aina hyväksymistä eli mikäli saat ystäväkutsun, jonka haluat hyväksyä, valitse Accept. Alavalikosta löytyy välilehti People ja sieltä edelleen välilehti My Friends. Tältä välilehdeltä löydät listan omista ystävistäsi.

AddFriend.jpg

Avattaret voivat liittyä kiinnostustensa mukaisiin ryhmiin (esim. Edufinland). Ryhmien jäsenet saavat erilaisia tiedotteita ja voivat osallistua ryhmäkeskusteluihin, lisäksi ryhmien avulla hallinnoidaan Second Lifessä alueita ja objekteja. Sopivia ryhmiä voit etsiä sivuvalikon Search-toiminnolla tai esimerkiksi muiden avatarten profiileista. Joihinkin ryhmiin liittyminen edellyttää kutsua ryhmään jo kuuluvalta jäseneltä ja joihinkin ryhmiin liittyminen saattaa olla myös maksullista. Useimmat ryhmät ovat kuitenkin ilmaisia ja niihin voi liittyä vapaasti.

Voit valita jonkin ryhmän aktiiviseksi alavalikon People-välilehdeltä kohdasta My Groups. Klikkaa haluamasi ryhmän nimeä hiiren oikealla ja valitse avautuvasta valikosta Activate. Avattaresi yläpuolella näkyy nimesi lisäksi rooli, joka sinulla on aktiiviseksi valitsemassasi ryhmässä, esimerkiksi "EduFinland Guest".

Kommunikointi (IM, Chat, Call, eleet ja animaatiot)
Second Lifessä avattaret kommunikoivat keskenään mm. kirjoittamalla, puhumalla sekä asennoin, elein ja animaatioin.

Nearby Chattarkoittaa tekstipohjaista keskustelua, jonka kuulevat kaikki lähistöllä olevat avattaret. Nearby Chat –ikkuna sijaitsee alavalikossa (Chat): kirjoita haluamasi viesti chat-laatikkoon ja paina näppäimistöltä Enter. Saat aikaisemman keskustelun näkyviin klikkaamalla nuolta chat-laatikon oikealla puolella.

NearbyChat.jpg chat.jpg

Huomaa esimerkiksi oppituntia tai luentoa pitäessäsi, että chat kuuluu vain n. 20 metrin etäisyylle eli mikäli opiskelijasi ovat hajaantuneet tätä laajemmalle alueelle sinun pitää huutaa (kuuluvuus 100 metriä) tai koota ryhmä lähemmäs opettajaa (voit huutaa kirjoittamalla Nearby Chat -laatikkoon /Shout + haluamasi tekstin).

IM eli Instant Message on kahden avattaren välinen pikaviesti, jota muut eivät näe. IM-viestin voit lähettää toiselle avattarelle klikkaamalla hiiren oikealla avatarta ja valitsemalla avautuvasta valikosta IM. Esille avautuu ikkuna, jonka alareunassa näkyvään laatikkoon voit kirjoittaa viestisi (kirjoita viesti ja paina Enter). Esimerkiksi oppitunnilla yhden opiskelijan ohjauskeskustelu kannattaa käydä henkilökohtaisessa IM-ikkunassa, jottei koko ryhmän keskustelu häiriinny. Voit valita IM-viestisi vastaanottajiksi myös useampia henkilöitä valitsemalla ystävälistalta Ctrl-näppäin pohjassa useamman avattaren ja klikkaamalla sen jälkeen ikkunan alareunasta painiketta IM.

Voice Chat
Second Lifessä avattaret voivat kommunikoida myös äänellä (Voice Chat). Äänen käyttöön tarvitset kuulokemikrofonisetin. Aloittaessasi käyttämään Voice Chat –toimintoa avaa sovellusikkunan yläreunasta Preferences-ikkuna (Me > Preferences > Sound & Media -välilehti) ja tarkista, että sinulla on rasti kohdassa Voice Chat: Enabled. Jos äänilähdettä ei ole valittavissa Second Lifen Sound&Media-välilehdellä ja näet vain sanan Default, voi olla, että tietokoneesi käyttöjärjestelmän ääniasetukset eivät ole kohdallaan ja ne kannattaa tarkistaa.

Kun ääniominaisuudet ovat käytössäsi, avattaren pään yläpuolelle ilmestyy pieni valkoinen piste. Kun haluat avata mikrofonin ja puhua, klikkaa ikkunan alareunasta painiketta Speak. Vastaavasti mikrofoni sulkeutuu, kun klikkaat uudelleen painiketta Speak. Puheen aikana valkoisen pisteen ympärille ilmestyy vihreitä kaaria.

Second Lifen ääniä säädetään sovellusikkunan oikean yläkulman Global Volume Control –painikkeesta. Mikäli ympäristön äänet ovat liian kovalla ja puhe ei kuulu, säädä valintoja Ambient ja Sounds Effects pienemmiksi (Me > Preferences > Sound & Media). Lisätietoja ääniominaisuuksista löytyy sivun alareunasta (Käyttäjäasetukset).

ScreenHunter_01_Jan._07_13.29.gif
Kuva: Ääniasetuksia voit säätää Sound & Media -välilehdellä.

Ääniongelmat ovat vielä toistaiseksi melko tavallisia Second Lifessä. Ääniasetusten toiminta kannattaa tarkistaa aina hyvissä ajoin ennen oppitunnin alkua.

Call
Voit myös puhua ääneen vain valitsemillesi avattarille (esim. pienryhmäohjaus). Valitse alavalikosta People-välilehti ja sieltä My Friends. Valitse Crtl-näppäin pohjassa avattaret ja lopuksi ruudun alareunasta Call. Group Call -toiminnolla voit puhua kaikille ryhmän jäsenille.

Eleet ja animaatiot
Avattaret viestivät toisilleen myös elein, asennoin ja animaatioin aivan kuten oikeassa elämässäkin. Valitse ylävalikosta Communication Gesture. Saat näkyville valikon, josta voit valita sopivan eleen (esim. Hey).KARTAT, MAAMERKIT JA SIIRTYMINEN PAIKASTA TOISEEN

Kartat
Yläreunan valikoista löytyy karttoja (World > Mini-Map tai World Map). Mini-Map on kartta, josta näet lähialueen sekä siellä liikkuvat avattaret. World Map on maailmanlaajuinen kartta, josta voit etsiä ystäviä tai maamerkkejä. Kartoilla näkyvät vihreät ja keltaiset pallot ovat avattaria. Kaksoisklikkaamalla tiettyä kohtaa kartalla siirryt kyseiseen sijaintiin.

LM ja SLurl
Landmark (LM) eli maamerkki on sijainti, joka sisältää tietyn kohteen nimen ja sijaintikoordinaatit. Kun löydät mielenkiintoisen kohteen, se kannattaa tallentaa muistiin: World > Landmark This Place. Maamerkki tallentuu oman Inventorysi Landmarks-kansioon. Kaksoisklikkaamalla maamerkkiä voit myöhemmin teleportata itsesi takaisin kyseiseen kohteeseen.

SLurl (Second Life Uniform Resource Locator) on nettiosoite, joka vie sinut suoraan tiettyyn sijaintiin virtuaalimaailmassa. Esimerkiksi www-sivulla saattaa olla linkki, jota klikkaamalla opiskelijat ohjataan suoraan virtuaalimaailman luokkahuoneeseen tai muuhun tilaan (ks. tarkemmin: Jakso 1).

Teleporttaaminen
Siirtyminen paikasta toiseen tapahtuu virtuaalimaailmassa teleporttaamalla. Voit kutsua ystäväsi luokseni avaamalla hänen IM-ikkunansa (kaksoisklikkaa nimeä ystävälistalla) ja valitsemalla sieltä Teleport. Vastaavasti ystäväsi voi kutsua sinut luokseen, jolloin näet hänen IM-ikkunassaan kutsun. Mikäli haluat hyväksyä kutsun ja siirtyä ystäväsi luo, valitse Teleport.

Voit siirtyä paikasta toiseen myös ilman kutsua. Voit esimerkiksi etsiä sivuvalikosta löytyvällä Search-toiminnolla jonkin tutustumisen arvoisen kohteen, klikata sen LM-osoitetta ja valita Teleport.

Huomioithan, että esimerkiksi oppitunnilla kaikkien opiskelijoiden kutsuminen samaan aikaan samaan paikkaan saattaa olla työlästä ja aikaa vievää varsinkin, mikäli ohjaajia on vain yksi (opiskelijat saattavat eksyä tai jäädä lähtöpisteeseen, mikäli he eivät osaa vastaanottaa tai hyväksyä kutsua). Teleport-kutsujen lähettäminen ja hyväksyminen kannattaa siis opettaa ryhmälle huolellisesti ennen varsinaista oppituntia.VALOKUVAAMINEN

Sivuvalikosta löytyvälläTake Snapshot –painikkeella (kameran kuva) voit ottaa valokuvia. Kuvat tallentuvat oman valintasi mukaan joko suoraan omaan Inventoryysi, omalle tietokoneellesi tai sähköpostiin. Huomaa, että kuvien tuominen Second Lifen –sovellukseen (eli mm. tallentaminen suoraan Inventoryyn) maksaa 10L$/kuva!

SnapshotPreview.jpg

Muistathan noudattaa huomaavaisuutta kuvaamisessa ja kuvien julkaisemisessa!OSTAMINEN JA VIRTUAALINEN RAHA

Ostaminen
Second Lifessä on lukuisia kauppoja ja liikkeitä, joista voit hankkia avattarellesi tavaroita (esim. opetusvälineet, asusteet) joko ilmaiseksi tai virtuaalista rahaa vastaan.

Kaupoissa tavarat on yleensä pakattu laatikoihin (ks. kuva). Klikkaa valitsemaasi laatikkoa hiiren oikealla näppäimellä ja valitse avautuvasta valikosta Buy. Nyt sinulta kysytään, haluatko varmasti ostaa kopion laatikosta itsellesi. Vastaa kysymykseen Buy, jolloin ostokset siirtyvät inventoryysi.

ScreenHunter_03_Jan._01_20.08.gif

Sinun tulee vielä avata ostamasi laatikko ja purkaa sen sisältö omaan inventoryysi seuraavasti:

Vedä hiirellä ostamasi laatikko inventorystäsi maahan. Huomaa, että sinun tulee olla alueella (esim. hiekkalaatikolla), jossa sinulla on oikeus luoda objekteja. Mikäli et enää löydä inventorystäsi hankkimaasi laatikkoa (usein ne löytyvät kansiosta Objects), avaa inventoryn Recent–välilehti, sieltä löytyvät kaikki kyseisellä kirjautumiskerralla hankkimasi/käyttämäsi tavarat. Klikkaa hiiren oikealla maassa olevaa laatikkoa ja valitse Open > Copy to Inventory, jolloin laatikko avautuu ja sen sisältämät tavarat kopioituvat inventoryysi.

Saat ostamiasi tavaroita ja objekteja käyttöösi joko raahaamalla niitä hiirellä maahan tai valitsemalla hiiren oikealla Wear (esim. asusteet) sen mukaisesti, millaisesta objektista on kyse.

Mikäli et halua kuluttaa aikaasi kaupoissa, voit hankkia tavaroita myös www-sivujen kautta (Second Life Marketplace) omalla SL-käyttäjätunnuksellasi.

Virtuaalinen raha
Second Life -virtuaalimaailmassa on käytössä oma virtuaalinen rahayksikkö, Linden dollari (L$). Virtuaalista rahaa saat käyttöösi esimerkiksi tallentamalla omat luottokorttitietosi oman käyttäjätilisi asetuksiin (Account > Billing Information) ja ostamalla tätä kautta avattarellesi virtuaalivaluuttaa (Buy L$). Mikäli et halua tallentaa luottokorttitietojasi Second Life -käyttäjätilisi asetuksiin, voit avata PayPal-tilin ja vaihtaa rahaa esimerkiksi Eldex - European Linden Dollar Exchange -sivuston kautta siten, että maksu tapahtuu PayPal-tilin kautta (PayPal-tiedot voit tietysti tallentaa maksutavaksi myös oman käyttäjätilisi asetuksiin).KÄYTTÄJÄASETUKSET

Käyttäjäasetukset saat näkyville ylävalikosta valitsemalla Me > Preferences (tässä yhteydessä käydään läpi vain usein esille nousevia kysymyksiä). Avautuvassa ikkunassa saat säädettyä sovelluksen toimimaan mahdollisimman hyvin omalla koneellasi, lisäksi voit mm. tuunata katseluohjelman selaimen omia mieltymyksiäsi vastaavaksi.

graphics.jpg
Kuva: Grafiikka-asetusten säätö Käyttäjäasetukset-ikkunassa

Graphics-välilehdellä on alkujaan näkyvissä vain yläreunan liukusäädin. Muut asetukset saat esille klikkaamalla Advanced-painiketta. Jos Second Life -selain kaatuu tai näkymä piirtyminen hidastaa esimerkiksi liikkumistasi, siirrä liukusäädin asentoon Mid tai Low. Low-asennossa maisema näyttää melko pelkistetyltä. Valitsemalla alareunasta Terrain Detail: High saat maaston elävämmän näköiseksi ja voit kuitenkin tulla toimeen hitaammallakin koneella.

Sound&Media-välilehden kautta säädät avatarin lähellä toistuvia videoita ja ääniä. Jos et saa esimerkiksi mikrofoniasi toimimaan, valitse Input/Output Devices -painike ja sen jälkeen Input-kohdasta oikea äänen sisäänmeno. Liukusäätimellä voit asettaa äänitason oikeaksi. Huomaa, että liian voimakas äänentaso särkee helposti äänesi Second Lifessa.

Second Life muistaa mm. asusi ja sijaintisi koneesta riippumatta, joten vaihtaessasi tietokonetta voit jatkaa siitä mihin toisella koneella jäit. Keskustelujen historiat kuitenkin poikkeavat tästä periaatteesta. Käymiesi keskustelujen lokit (Chat Logs) ovat konekohtaisia. Ne siis tallentuvat juuri sille tietokoneelle, jossa chat on käyty eivätkä näy, kun kirjaudut sovellukseen toisella koneella.SECOND LIFE PERUSTAIDOT II: OPPIMISTEHTÄVÄ

1. Perustoimintojen harjoittelu
Vieraile Caledon Oxbridge Universityn oppimispolulla. Käy läpi polku ja talleta itsellesi polun varrelta löytyviä ilmaisia avatar-hahmoja. Muista tallettaa landmark inventoryysi!

Toinen SL-toimintojen oppimispolku löytyy osoitteesta Help People Island. Uusien avatarten Plazalla toimii vapaaehtoisia avustajia, joilta saat aina tarvittaessa vastauksen kysymykseesi.

2. Avattaren tuunaus
Teleporttaa 2-3 eri kauppaliikkeeseen (ks. alla olevat osoitteet) ja hanki itsellesi erilaisia asusteita ja muita varusteita (talleta nämäkin landmarkit inventoryysi). Siirry tämän jälkeen Edufinlandin hiekkalaatikolle purkamaan ja kokeilemaan ostoksiasi. Kokeile myös muokata avatartasi. Ota kuvat avattarestasi ennen ja jälkeen muuttumisleikin.

Help People Island - Store
The Bazaar, Stillman
The Free Dove By Palomma Casanova, Gallii
YadNi s Junkyard - Newbie Paradise
Freebie Dungeon - Freebies and bargain store - free, Ecaz
Forou Freebies Store & Game Center free money Camping freebie, Orellian

Edufinlandin hiekkalaatikko

avattaret.jpg

Osallistu lopuksi keskusteluun 2. jakso: avattaren tuunaus ja kerro ostosmatkastasi (mikä kaupoissa oli hyvää ja mikä huonoa, mitä ostoksia teit) ja anna ostosvinkkejä muille.

3. Profiilitiedot, ystäväkutsut ja liittyminen ryhmään (pari- ja ryhmätehtävä)
Päivittäkää yhdessä omia profiilitietojanne ja tarkastelkaa toistenne profiileja. Lähettäkää toisillenne ystäväkutsut ja liittykää valitsemaanne ryhmään (huomatkaa, että joihinkin ryhmiin liittyminen vaatii kutsua ryhmän jäseneltä - esim. 'Kielitaituri' on ryhmä, johon voi vapaasti liittyä).