Oppimisympäristön rakentaminen II, opetusvälineet


Suoritettuasi Oppimisympäristön rakentaminen II -jakson tunnet Second Lifessä käytössä olevia opetusvälineitä ja osaat vertailla ja hyödyntää näitä opetuksessa. Tiedät, miten opetusvälineet linkittyvät tarvittaessa muihin www-pohjaisiin ympäristöihin.

Lue ohjeet ja tee sivun lopusta löytyvä oppimistehtävä.

Pedagoginen suunnittelu edeltää välinevalintaa
Esimerkkejä opetusvälineistä
Mistä opetusvälineitä saa?
Shared media tuo internetin virtuaalimaailmaan

Oppimistehtävä


Opetusväline on virtuaalimaailmassa hyvin joustava käsite. Tässä jaksossa käsitellään lähinnä apuvälineitä kuten dioja näyttäviä tauluja, videoseiniä, lautapelejä, interaktiivisia tv-ruutuja. Opetusvälineeksi voi kuitenkin virtuaalimaailmassa rakentaa mitä tahansa: simulaationa toimivia oppimisaihioita tai vaikka kokonaisia toimintaympäristöjä, jotka otetaan käyttöön nappia painamalla kuten Star Trek -sarjasta tuttu holodeck.

Opetusvälineet soveltuvat yhtä lailla luennon järjestämiseen kuin itsenäisesti tutustuttaviksi välineiksi. Niitä voi rakennella ja skriptata itse, ja niitä saa myös ilmaiseksi kaupoista ja oppilaitosten tiloista Second Lifessa. Tässä wikikurssissa esiteltyjä välineitä on tarjolla Open repussa. Sen saat InnoOmniasta ja Kielitaiturista.

Second Life viewer 2 -selain osaa shared media -ominaisuutensa avulla näyttää jokseenkin kaiken nettisisällön aivan kuin siinä surffattaisiin virtuaalimaailmassa tavanomaiseen nettikäytön tapaan. Nettisivuja voi selata, ja esimerkiksi yhteistoiminnallisiin tekstidokumentteihin voi kirjoittaa myös Second Lifen kautta. Tämä monipuolistaa virtuaalimaailman opetuskäyttöä olennaisesti.


lyopistotaulu.png

Älyopisto.com on itäsuomalaisten opistojen verkosto. Niillä on pelkistetyt virtuaalitilat oppimiseen ja vuorovaikutukseen netissä. Nämä tilat on tuotu shared median avulla käytettäväksi myös Second Lifen kautta (sijainti: EduFinland IV). Kuvassa avatar on luonut Älyopistoon oman virtuaalihahmonsa, joka vierailee Etelä-Karjalan kansalaisopiston virtuaalihuoneessa.


PEDAGOGINEN SUUNNITTELU EDELTÄÄ VÄLINEVALINTAA

Suunnittele kurssisi didaktinen lähestymistapa. Jos kurssillasi on monia oppimisympäristöjä (blended learning environments), kannattaa laajat tekstipohjaiset tai teoreettiset osiot jättää kirjoista tai luennoilla opittaviksi. Second Life on vahvimmillaan vuorovaikutuksessa, simulaatioissa ja kokemuksellisuudessa. Osallista oppijat ja tue vertaisoppimista. Myös draamallisen pedagogiikan käyttöä kannattaa harkita. Uudet ideat tuovat oppimiseen iloa: Kielitaituri-hankkeen englannin kurssille rakenneltiin jalkapalloa muistuttava peli, jossa kentällä lojuvat substantiivit ja verbit piti potkia eri maaleihin.

Jos haluat käyttää valmiita presentaatiodiojasi, voi esimerkiksi Presenter- tai Slideshow-taulu olla oivallinen valinta. Jos haluat hyödyntää valmiiksi nettisivuille vietyä materiaalia tai aktivoida oppijoita vuorovaikutukseen, shared media tarjoaa hyvän vaihtoehdon.

Huomioi, että kaikilla ei ole käytössä viewer 2 -katseluohjelmaa eivätkä kaikki näin ollen näe shared media -sisältöjä. Varmista kurssia suunnitellessasi voitko olettaa kaikkien käyttävän sitä.ESIMERKKEJÄ OPETUSVÄLINEISTÄ


Yksinkertaisimmillaan esitystaulu voi olla mikä tahansa prim, jonka pintateksturiksi valitaan opetukseen liittyvä kuva, esimerkiksi jpg-kuvatiedostoksi tehty presentaatiodia. Jos primiin liitetään myös skripti, jolla kuvia vaihdetaan, on perustaulu tehty parissa minuutissa. Ohjeet alla oppimistehtävä 1:ssä.

Notecard

Notecard on pieni muistio tai muistilappu, jota voit käyttää esimerkiksi lyhyiden tekstien tai tehtävänantojen jakamiseen opiskelijoille. Notecardin voi antaa toiselle avattarelle, joten se soveltuu hyvin myös tehtävien palauttamiseen opettajalle tai omalle ryhmälle (esim. pienet raportit tai yksittäiset tehtävät). Notecardiin voi raahata hiirellä mm. maamerkkejä (LM), kuvia tai objekteja. Notecardin maksimikoko on 64 kilotavua eli siinä voi olla yli 60000 merkkiä. Kuitenkaan esimerkiksi skriptit eivät pysty lukemaan kuin 255 merkkiä sen alusta. Huomaa, että kaikkien notecardin mukana jaettavien tiedostojen tulee olla copy/modify/transfer –oikeuksin varustettuja tiedostoja. Voit tarkistaa oikeudet klikkaamalla kyseistä tiedostoa hiiren oikealla ja valitsemalla Properties).

Avaa Inventory-ikkuna sivuvalikosta ja klikkaa ikkunan alareunassa näkyvää + -painiketta. Valitse ponnahdusvalikosta New Notecard. Näyttöruudulle aukeaa muistioikkuna, johon voit kirjoittaa haluamasi tekstin. Description-laatikkoon voit kirjoittaa otsikkotekstin tai haluamasi kuvauksen. Kun notecardin sisältö on valmis, klikkaa Save, jolloin notecard tallentuu Inventoryysi (jälkikäteen se löytyy helpoiten Recent-välilehdeltä). Huomaa, että sinun tulee vielä erikseen nimetä notecard (klikkaa notecardia hiiren oikealla ja valitse Rename, oletusnimenä on New Note).

Notecard jaetaan opiskelijoille tai muille avattarille esimerkiksi raahaamalla notecard omasta Inventory-ikkunasta opiskelijan Chat-ikkunaan. Mikäli avatar ei ole jakamishetkellä online, hän saa notecardin kirjautuessaan seuraavana kerran Second Lifeen. Notecardin voi jakaa koko opiskelijaryhmälle samalla kertaa yhteisviestinä ryhmäikkunan kautta (avaa ryhmän profiili-ikkuna, valitse + New Note ja raahaa notecard hiirellä inventorystä Attach-laatikkoon). Tämä toimenpide edellyttää sitä, että olet perustanut kurssillesi oman ryhmän (ohje ryhmän perustamiseen löytyy 2. jaksosta).

Notecardit tallentuvat automaattisesti inventoryssä kansioon Notecards. Kansioon kannattaa luoda esimerkiksi kurssikohtaisia alikansioita (valitse hiiren oikealla New Folder), jolloin muistiot pysyvät hyvässä järjestyksessä heti alusta alkaen.


Edufinland Presentation and Web Screen

EduFinland-ryhmän jäsenille on tarjolla maksuton taulu presentaatiodiojen ja nettimateriaalin esittämiseen. Näyttötaulusta on muutama erilainen ja -kokoinen versio diaesityksiä sekä web-materiaalia varten. Ohjeet taulujen käytöstä tulevat notecardilla paketin mukana. Taulut saa EduFinland II:n demoalueelta.


PowerPoint Presenter -esitystaulu

pptaulu.jpg
Kuva: PowerPoint -esitystaulu

PowerPoint Presenter -esitystaulun avulla voit näyttää valmiin PowerPoint-esityksen Second Lifessä.

1. Tallenna valmis PowerPoint-esitys JPG-tiedostoksi.
2. Nimeä kuvatiedostot nousevaan numerojärjestykseen (esim. kuva1, kuva2 jne.).
3. Avaa Second Life ja valitse Inventoryn alareunan + painikkeen alta Upload > Image. Lataamasi kuvat siirtyvät Inventoryn Textures-kansioon (huomaa, että kuvien lataaminen maksaa 10L$/kpl).
4. Rezzaa esitystaulu Inventorystasi maahan. Esitystaulun lisäksi rezzautuu myös kannettava tietokone.
5. Klikkaa hiiren oikealla esitystaulua ja valitse avautuvasta valikosta Edit. Ruudulle avautuu valikko, josta valitaan välilehti Content. Kyseisellä välilehdellä näkyy kansio Contents.
6. Etsi Inventorystä esityksen diat. Raahaa diat hiirellä Contents-kansioon ja sulje Edit-ikkuna.
7. Klikkaa kannettavaa tietokonetta. Ruudun oikeaan ylälaitaan ilmestyy valikko, josta valitaan vaihtoehto Next. Diaesitystä voi katsella klikkaamalla Prev- ja Next-painikkeita.


Fader Slideshow

Fader Slideshow on yksinkertainen automaattinen diashow. Se näyttää Contents-kansioon tipautetut kuvat ja tekstuurit. Kuvien näyttöaika on säädettävissä.

1. Rezzaa slideshow-seinäke vetämällä se Inventorystä maahan.
2. Klikkaa seinäkettä hiiren oikealla ja valitse Edit
3. Valitse Edit-ikkunassa Content-välilehti
4. Raahaa Inventorystä halutut kuvat ja tekstuurit Contents-kansioon
5. Säädä diojen vaihtoaikaa avaamalla skripti "Texturefader_timer".
6. Vaihda sekuntimäärä skriptin riville "llSetTimerEvent(10);" ja klikkaa Save.
7. Poistu editointitilasta.
Starjunky's Notecard Projector

starjunky_640px.png
Starjunky's Notecard Projector näyttää "Displaycard"-noteen kirjoitetun tekstin projektorin yläpuolella "hover"-tekstinä (ks. kuva). Soveltuu esimerkiksi agendan, tapaamisen infon yms. lyhyiden tekstien esittämiseen. Voit liittää projektorin sisältämän skriptin myös muihin esineisiin, joiden halutaan näyttävän tekstiä.

1. Rezzaa projektori vetämällä se Inventorystä maahan.
2. Klikkaa projektoria hiiren oikealla ja valitse Edit.
3. Valitse Edit-ikkunassa Content-välilehti.
4. Avaa Contents-kansiossa sijaitseva "Displaycard".
5. Kirjoita haluamasi teksti (enintään 255 merkkiä) ja klikkaa Save.
6. Poistu editointitilasta ja tuo uusi teksti näkyviin klikkaamalla projektoria.

International Schools Island, International Schools, valitse laatikko ELVEN Institute


Horizons holodeck

Holodeck on "vaihtolavaste", jossa ympäröivän tilan ja sisustuksen pystyy vaihtamaan nappia painamalla. Yksi parhaista Second Lifessa on Horizons. Sen toimintaan voi tutustua demo-holodeckissä (klikkaa lattian ympyrää) ja sen voi hankkia Novatech-kaupasta. Professional-editiossa voi holodeckiin liittää valmiiden ympäristöjen lisäksi itse tehtyjä.


XyText Notecard Reader

XyText Notecard Reader on iso tekstitaulu ulkokäyttöön. Se näyttää automaattisesti siihen pudotetut Notecard-viestit. Taulun rivitys on tehtävä käsin eikä se tunne skandimerkkejä (huom. taulu vie tontilla 255 primiä).

1. Rezzaa XyText Notecard Reader vetämällä se Inventorystä maahan.
2. Avaa Inventory ja valitse sen + painikkeen alta New Notecard.
3. Kirjoita viestisi tekstikenttään (rivin pituus on noin 56 merkkiä).
4. Klikkaa Save ja nimeä note.
5. Raahaa notecard inventorystä rezzatun taulun näyttöön. Teksti näkyy heti.


Sky Tables

Sky Tables on opetuskäyttöön soveltuva työkalu, jonka avulla on mahdollista jakaa opiskelijat eri sijainteihin ryhmätyöskentelyä varten. Opiskelijat istuutuvat erivärisillä matoilla sijaitseviin tuoleihin ja opettaja lähettää heidät taivaalle siten, että ryhmätyöskentely myös äänellä mahdollistuu. Opettaja voi tarvittaessa vierailla missä tahansa ryhmätyösessioista siirtymällä eri työtiloihin omalla opettajan tuolillaan. Sky Tables -työkalu on maksullinen, tällä hetkellä sen hinta on n. 2000L$. Työkalun voi hankkia joko internetistä tai Second Lifestä:
Tools for Educators - Education World - Professional Tool, Caernars Demise

skytables.jpg
Kuva: Sky Tables lennättää opiskelijat ryhmätöihin taivaalle Kielitaiturin englannin kurssilla (opettajana Paivi Shippe).
MISTÄ OPETUSVÄLINEITÄ SAA?

freebietori.png
Kauppojen ja muiden hyödyllisten välinekeskusten sijainnit muuttuvat Second Lifessa usein. Monien tuntema EduNation2-kauppa on lopettanut, eikä samankaltaista paikkaa ole tällä hetkellä kirjoittajien tiedossa (tammikuu 2011). Tässä muutamia hyödyllisiä osoitteita, joista jokaisesta löytyy muutamia keskeisiä opetusvälineitä.

Suomi ry:n freebie-tori
EduFinland II:n demoalue
ISTE Island
Fun Stuff & Tools International Schools 3
Seminole County Public Schools EduPLACE

Kurssimateriaalit saat InnoOmniasta ja KielitaituristaSHARED MEDIA TUO INTERNETIN VIRTUAALIMAAILMAAN

Shared media on Second Life viewer 2:n myötä kehitetty ominaisuus, jonka avulla nettisivuja voi katsella ja käyttää minkä tahansa virtuaaliobjektin kautta. Primitiivin pintaan määritellään teksturi eli pintakuvio, joka ei olekaan kuva, vaan nettiosoite eli URL. Tätä nettisivua voi katsoa, kuunnella, käyttää, ja vaikkapa kirjoittaa yhtä aikaa Second Lifen ja perinteisen netin kautta.

Shared media -pinnat eivät toimi vanhemmilla selaimilla. Jos objektia katsoo vanhalla selaimella, näkee vain teksturoimattoman pinnan, esimerkiksi vanerilevyn. Koska shared media tukee Flash-teknologiaa, useat nettipelit ja esimerkiksi Youtube-videot toimivat Second Lifessa moitteettomasti.

Shared media näyttää objektin pinnalla kaikille katsojille aina saman nettisivun. Näin ollen sivun vaihtaminen näkyy kaikille. Kuitenkin sivun skrollaus ei välity muille, vaan jokainen voi siirtyillä sivulla omaan tahtiin. Samoin salasanasuojatulle sivulle (esim. oppimisalustalle) mentäessä vain salasanan syöttäjä pääsee sisälle - muut näkevät vain kirjautumisikkunasivun.

Tee shared media -objekti näin:

1. Luo objekti (primitiivi), klikkaa objektia hiiren oikealla ja valitse Edit.
2. Ota Build-ikkunan yläreunasta painike Select Face ja klikkaa pintaa, johon median haluat (jos et tätä tee, tulee esimerkiksi kuutioon media joka tahkolle, ja moninkertainen mediamäärä voi tahmata katsojien selainten käyttöä).
3. Ota Build-ikkunan välilehti Texture.
4. Klikkaa Build-ikkunan alareunan + (plus) -painiketta
5. Media Settings -ikkunassa (General-välilehti) kirjoita tai liitä median URL-osoite Home URL -kenttään.
6. Klikkaa Apply ja OK. Poistu editointitilasta.

Shared median sovelluksia
Shared mediaa voi käyttää opetuksessa monin eri tavoin. Tässä muutamia esimerkkejä:
  • materiaalin tuonti: nettisivut ja nettiin tehdyt valmiit oppimateriaalit, pääsy oppilaitosten oppimisalustoille suoraan virtuaalimaailmasta, presentaatiot esimerkiksi slideshare.netistä, Youtube-, Teachertube- ym. videot, livetapahtumien striimaukset
  • kollaboraatio: etherpad, google docs, CMAP tools
  • perinteisten esitystyökalujen tai vaikkapa Second Life -kuvien yhdistäminen sosiaalisen median työkaluihin (ks. esimerkiksi ElucianIslands Team -blogi)

overlay4.png
Kuva: Kuvan taulussa on kaksi primitiiviä päällekkäin: takana staattinen kuva, ja edessä osittain läpinäkyvä primitiivi, johon on tuotu Google Docs Piirustus-dokumentti shared medialla. Siihen voi siis piirtää sekä Second Lifen kautta että suoraan nettiselaimessa.

oppy_välineet.pngoppy_oppimateriaali.png
Kuvat: Shared medialla voidaan tuoda kuva perinteiseksi luokkahuonetauluksi, jota on helppo käyttää yhdessä, tai vaikkapa pieneksi muistikirjaksi, kuten kuvan sangossa. Kun opiskelija klikkaa sitä suurennuslasilla, se aukeaa koko näytön laajuudessa.

YouTube-videot

Jos haluat primitiivin pintaan YouTube-videon minimaalisen pienillä ohjauspainikkeilla etkä mitään muuta Youtube-sivun sisältöä, ota Youtube-sivulta oikeanlainen koodi Upota-painikkeen avulla, niin että pidät rastin pois kohdasta Sisällytä aiheeseen liittyvät videot ja laitat rastin kohtaan Käytä iframen upotuskoodia.

Voit myös lisätä sen manuaalisesti lisäämällä url-osoitteeseen tekstin "_popup" sanan "watch" jälkeen, esimerkiksi

http://www.youtube.com/watch?v=gHZ9Aw1svdE
>
http://www.youtube.com/watch_popup?v=gHZ9Aw1svdE

Live-streaming

Videostriimin tuonti Second Lifeen onnistuu esimerkiksi shared median avulla niin, että haet videon URL-osoitteen. Voit myös striimata videon esimerkiksi ustream.tv-palveluun. Tällöin voit tuoda Second Lifeen esimerkiksi striimin nettisivun, jolloin saat mukaan myös siihen liittyvän chattiruudun.OPETUSVÄLINEET: OPPIMISTEHTÄVÄ


Rakentamistehtävät voi tehdä esimerkiksi EduFinlandin hiekkalaatikolla.

1. Rakenna yksinkertainen tee-se-itse-esitystaulu
Tämä versio näyttää valitut kuvat primin kaikilla pinnoilla samanaikaisesti. Huom: omien kuvien lataaminen inventoryyn maksaa 10 L$.

  1. Rezzaa uusi objekti (kuutio, jonka voit myös kaventaa tauluksi.
  2. Kun taulu on editointitilassa, sijoita siihen tarvittavat tiedostot. Käytä joko omia Textures-kansion kuviasi tai sitten Library > Textures-kansiosta mitä tiedostoa tahansa. Voit raahata ne primin päälle tai viedä ne Contents-kansioon editointi-ikkunassa. Sijoita sinne Open repussa saamasi (ks. 3. jakso) skriptitiedosto texture_change_on_touch sekä kuvat (joko tekemäsi esitysdiat tai mitkä tahansa Libraryn teksturit).
Esitystaulu on nyt valmis. Kun sitä klikataan, esitysdia vaihtuu aakkosjärjestyksessä.

2. Harjoittele Shared median ja Starjunky's Notecard Projectorin käyttöä
a) Rakenna objekti, joka näyttää shared median avulla nettisivun tai Youtube-videon.
b) Hae Starjunky's-projektori Kielitaiturista tai InnoOmniasta. Kirjoita lyhyt viesti projektorille.