Pikaohje wikin editointiin alareunassa.

Tervetuloa SL-jatkokurssille!


Tapaamiset ovat klo 16-19 joka maanantai 12.12.2011 saakka.7.11. on lähitapaaminen, loput Second Lifessa.SLurl http://maps.secondlife.com/secondlife/InnoOmnia/180/55/30
Ohjelman löydät täältä: http://goo.gl/TKcVf
Tätä sivua on tarkoitus rakentaa yhdessä sen mukaisesti kuin lähitapaamisessa sovimme. Jokaisen tapaamiskerran jälkeen pari/pienryhmä lisää kuvia ja lyhyet muistiinpanot kurssikerralta. Wikiohjeita esim. Anne Rongaksen videoklippeinä.

* * *
Esittäydy tämän wikisivun keskustelussa: Kuka olet ja mikä on avattaresi nimi? Mitä tavoitteita ja toiveita sinulla on kurssin suhteen?
Keskustelu löytyy yläreunasta, linkki Discussion. Keskusteluihin osallistumiseksi sinun tulee olla kirjautunut sisään wikispaces-tunnuksellasi. Klikkaa oikean yläkulman Join in -linkkiä. Kun olet kirjautunut, liity tähän wikiin vasemman reunan Join this Wiki -linkillä.


7.11.2011 (Esko)
Kurssin aluksi tutustuttiin ja käytiin läpi kurssin tavoitteet ja aikataulu.Eskon alustuksessa puhuttiin oppimisympäristön valinnasta: *
Second Lifessa harjoiteltiin liikkumista lähiympäristössä sekä saarelta toiselle. Myös kartan käyttöön tutustuttiin. Chatti ja IM tuli selväksi, mutta voicea eli äänenkäyttöä emme päässeet testaamaan. Toivottavasti se pelaa kaikilla maanantaina. Erityisesti puheen kuuleminen on tärkeää.
Tapaamisesta jäi minulle mieleen vikkelä ja innokas virtuaalimaailmaan sukeltaminen. Ennen kuin olin ehtinyt päästä alkuunkaan, useimmat jo seikkailivat "toisessa elämässä". Tästä on hyvä jatkaa ensi viikolla!PS. tähän aloitustapaamisen muistioonkin saa toki lisätä kuvia, jos teillä sattuu olemaan kivoja otoksia :)
Snapshot_001.png

14.11. (Sanna, Hannele)

Toisen kokoontumisen aluksi testasimme ääniyhteyksiä ja jutustelimme iltapäivän kuulumiset ja tunnelmat. Päivän teemoina olivat yhteistoiminnallinen oppiminen Second Lifessa sekä rakentamisen alkeet. Aluksi kokeilimme ehterpad-tekstieditoria, jossa opiskelijat voivat työskennellä reaaliaikaisesti yhdessä. Etherpad tuntui olevan varsin oivallinen väline ryhmätöihin. Eskon mukaan olisimme voineet hyödyntää myös esimerkiksi Google Docsia. Suurennuslasia klikkaamalla etherpad-taulun sai hyvin luettavaksi. Tauluun liittyi myös chat-toiminto. Osoite kannattaa lukita, ettei katoa koko sisältö.

Snapshot_14112011_2_001.png


Esko Levee kertoi, että osa kolmansien osapuolten tekemistä selaimista toimii SL:ssa paremmin, osa huonommin; Firestorm hyvä ja ymmärtää medianäytöt.

Testasimme lisäksi palapelimenetelmää, joka on yhteistoiminnallisen oppimisen menetelmä. Meidät jaettiin ryhmiin ja jokainen ryhmän jäsen luki yhden osion annetusta Helsingin Sanomien artikkelista. Menetelmän ideana on, että kukin ryhmän jäsen opettaa ryhmän toisille jäsenille oman osionsa. Tehtävää varten saimme mukavat ja värikkäät ajatteluhatut, joita voimme tarvittaessa jakaa myös eteenpäin.


Snapshot_14112011_8_001.png

Lopuksi harjoittelimme rakentamisen alkeita. Aluksi laitoimme taikasauvat heilumaan Build-valikosta tai ctrl-B. Opimme rakentamaan yksinkertaisia laatikoita ja tauluja. Rakentamista varten saimme 100 Linden Dollaria (100LD=0.50€) ja rakensimme esitystaulut, johon haimme kuvan/nettisivun SL:n ulkopuolelta. Tämä ominaisuus on ns. Shared media. Opimme siis tuomaan kuvia omaan inventoryyn ja liittämään niitä esitystauluihin. Tämä on varmasti hyödyllinen perustaito!

Snapshot_001.png

21.11. (Pekka, Juha)

Etherpad: http://muistio.tieke.fi/RuHOIbvrig

Maanantai aukesi synkeänä ja pimeänä, mutta aurinko paistoi taas Secon Lifessa!
Tarkasteltiin rakentamisen sujumista – kuultiin ongelmista ja keskusteltiin ratkaisuista. Käsiteltiin objektien hakemista ja rahapulaa. Esko armollisesti antoi meille taskurahaa…sillä voi vaikka rakentaa orientaatiosaarelle etelään. Lisättiin Pekka ja Carina ryhmään, jolloin heillekin tuli osallistuva olo. Esko neuvoi hankkimaan lisää rahaa DASHBOARDilta. Paikalla olivat Varpu, Roosa, PEsand, Esko, Hami, Amos, Zelnik, Pekka Kari ja Carina. Lähdettiin TELEPORTILLA käymään Edufinland ”:ssa hakemassa skriptauksen alkeet. Tehtiin lisää rakennusharjoituksia ja notecard-harjoituksia. Jakauduttiin ryhmiin ja tehtiin tutustumismatkat eripuolille maailtaa. Matkasta laadittiin NOTECARDit jotka esiteltiin toisille.
maanantaikuva_211111_025.png

Pekan ja Hamin ja Juhan ryhmä kävi virtuaalisairaaloissa. Ryhmämme tutustui kahteen eri virtuaalisairaalaan, Lontooseen ja Tampereelle.

Erityisesti Lontoon sairaalaoppimisympäristö osoittautui huolellisesti rakennetuksi, selkeäksi ja kiinnostavaksi oppimisympäristöksi. Footballblogger ja Hami olisivat viihtyneet paikalla vaikka koko illan tutkaillen pelinomaisesti toteutettavaa oppimista asiakastapausten ympärillä. Pekka ehti myös tuonne Virtuun.

Oppimisympäristönä Imperial College London vaikutti monipuoliselta. Opiskelija voi ympäristössä tutustua aitoihin erilaisia sairauksia kuvaaviin potilastapauksiin. Kurssille kirjautunut opiskelija saa "pelimerkkejä" joilla hän voi ostaa tutkimusvälineitä potilaan diagnoosin tekemistä varten. Jokaisen potilaan sängyn pädyssä on tapauksen kuvaus, joka on diagnoosin tekemisen ja dignoosivälineiden ostamisen perustana. tapauksen käsittelyn lopussa potilaan sairaudesta tehdään diagnoosi. Opiskelija voi pelin aikana nollata tilanteensa ja aloittaa pelin alusta. Peli alkaa asiakassuhteen solmimisella eli opiskelija voi hakea luvan potilastapaukseen ja potilaan tutkimuksen aloittamiseen. Ilman kyseistä lupaa ei esim. potilasasiakirjat aukea sängyn päädystä. Footballblogger ainakin vierailee jatkossa tutustumassa paikkaan Uudelleen.


maanantaikuva_211111_022.png

Lontoossa professor Martyn Partridge:
“Welcome to the respiratory ward.One fifth of all deaths in the UK are due to lung disease and respiratory ill-health is one of the leading reasons for consultation in primary care and a major cause of hospital admissions.
Imperial College Graduates will spend a large amount of time caring for those with respiratory illness in the first year or two after qualifying and therefore visiting this ward should give you the confidence and the ability to manage such cases optimally.”

maanantaikuva_211111_018.png
Kuva: Potilas ja Final Diagnosis .

Kuvassa sängyn päädyssä potilaan kuvaus. Takana oikealla kaapisto, jonka kohdalla tehdään lopullista diagnoosia. Emme päässeet tekemään tai valitsemaan diagnosia, koska meillä ei ollut käytössä rahaa pelin alussa valittavien tutkimusvälineiden hankkimiseen. Emme myöskään olisi alaa tuntemattomina osanneet tehdä oikeita tutkimusvälineiden hankintoja.

Opiskelukerran tutustumispaikkojen linkkejä:

A. Imperial College London, http://maps.secondlife.com/secondlife/Imperial%20College%20London/148/65/27
Virtuaalisairaala VIRSU, http://maps.secondlife.com/secondlife/EduFinland%20II/237/60/24

B. NOAA Weather Visualisation, http://maps.secondlife.com/secondlife/Meteora/221/162/27
vaihtoehdot: Sotungin lukion Geenimaailma http://maps.secondlife.com/secondlife/Sotunki/39/99/149 tai Säteilytutkimuskeskus http://maps.secondlife.com/secondlife/Sotunki%202/149/82/28

C. The Ivory Tower Library of Primitives, http://maps.secondlife.com/secondlife/Natoma/210/164/28
Caledon Library, http://maps.secondlife.com/secondlife/Caledon%20Oxbridge/197/78/27 ja
Kielitaituri- ja VASKI-kirjastot, http://maps.secondlife.com/secondlife/Edufinland%20IV/42/211/25

5.12. (Tuulikki)
Aloitimme päivän työt välitehtäväkeskustelulla fiilislaatoilla.
Laattojen tekstit: Odottava Innostunut Toisaalla Arkinen
Sijoituimme ruuduille päivän fiilisten mukaan: osallistujat asettuivat enimmäkseen odottava innostuneen puolelle, mutta jotkut myös keskelle kaikkia vaihtoehtoja. Kuulumiskierros on aina hyvä käydä tunnin aluksi niin että kaikki orientoituvat opiskeluun ja samalla voi testata, että tekniikka toimii.
fiilislaatat.png


Keskustelukierros välitehtävästä: Oman sovellustehtäväsi suunnitelma
Suunnitelmat ovat hyvin eri vaiheissa. Vinkkinä osallistujille tuli keskustelussa mm.
Haastavia asiakastilanteita SL:ssä linkki:
http://wiki.secondlife.com/wiki/Second_Life_Education_-_Success_Stories


Ryhmien muodostaminen: jakauduimme kahteen ryhmään ja lähdimme selvittämään miten verkko-oppimateriaalissa toteutuvat seuraavat mielekkään oppimisen
periaatteet?

Aktiivisuus ja vuorovaikutus – verkko-oppimateriaalissa on oppijaa aktivoivia elementtejä, oppijaa ohjataan vuorovaikutukseen materiaalin kanssa
Intentionaalisuus – materiaali ohjaa oppijaa asettamaan omia tavoitteita,
Reflektiivisyys – materiaali ohjaa oppijaa oman oppimisen tarkasteluun
Konstruktiivisuus – materiaali ohjaa oppijaa omakohtaiseen tiedonrakenteluun,
Kontekstuaalisuus – opittavat sisällöt ja tehtävät ym. materiaali on sidottu aitoihin tilanteisiin
Siirtovaikutus – verkko-oppimateriaalin avulla opittu sisältö on siirrettävissä toisiin tilanteisiin

Toteutuvatko mielekkään oppimisen periaatteet? Mikä kaipaisi ilmeisimmin? Miten opettajan tulisi toimia tukeakseen näiden polkujen käyttöä?

Lisää näistä periaatteista: Kari Tuononen ja Verkko-oppimateriaalin arviointi
http://www.helsinki.fi/~ktuonone/oppimateriaali/materiaalin_arviointi.html
Kurssisuunnittelu:http://sites.google.com/site/smaope/kieliopintoja-second-lifeen/sl-kurssin-suunnittelupohja

Tutustumiskohteet:
Sotunki http://maps.secondlife.com/secondlife/Sotunki/148/144/26
Valistuksen aikakauden saari ja Romantiikan hautausmaa

hautausmaa_oppimesen_polku_001.png


kirjallisuuden_hautausmaa_oppimesen_polku_001.png
Sotungin kirjallisuuden oppimispolku oli kaikkien mielestä hienosti toteutettu ja saimme varmasti kaikki hyviä ideoita omiin juttuihimme, koska siellä oli
"kaikkea makeeta vaikka kuinka paljon".
Länsimaisen kirjallisuudenhistorian tyylikausien oppimispolku The Learningpath: The Historical Periods Of Western Literature


Toinen tutustumiskohde oli antiikin Rooma
Roma http://maps.secondlife.com/secondlife/ROMA/215/25/22 - Play the Missing Egyptian oli vahvasti pelillinen kokonaisuus ja ainakin minun mielestäni aika vaikea peli, jota täytyy kokeilla vielä uudelleen.
roma_001.png
Rooma on mahdollisimman autenttinen antiikin ajan Rooma ja kun kävin siellä uudelleen se osoittautui hyvin suosituksi paikaksi.
roma2_001.png
Roosa italiaa puhuvien avattarien lauman ympäröimänä.

Tekniset vinkit:
- Rebake textures jos avatar ei näy kunnolla Me > Preferences > Advanced ja valitse Show Advanced Menu sitten ylävalikkoon tulee näkyviin Advanced-välilehti ja siellä ensimmäisenä on Rebake Textures.
- notecardin jakaminen inventory hammasratas share aukeaa tools resident near me saa kaikki listalle valitse kaikki share
- hahmon tallentaminen yhdeksi setiksi kannattaa jos vaihtaa hahmoa usein
- kun grafiikkaominaisuudet on tasolla mid näkyy paremmin me preferensies graphics quality amd speed valitse low ja jos kaikki toimii nostaa mid-tasolle
- jos avatar saa hallitsemattoman hepulin niin animaatiot saa pois päältä valitsemalla: me movement stop animating me tai stop all animation -ruusu, jonka voi pukea päälle waer niin kaikki animaatiot loppuu
- mokkulalla ei kannata tulla Sotungin tapaseen ympäristöön
- info-taulut latautuu nopeammin kun laittaa kursorin niiden kohdalle
- perinteisin tapa tehdä kylttejä on tallentaa tekstin kuvaksi ja tuoda SL
- ei toivotut äänet saa pois : kursori pause näppäimen päälle ja klikkaa esiin tulevaa painiketta More siellä Parcel Streaming Audio
Muut vinkit:
- oppimispolut kannattaa merkitä jollakin symbolilla
- opettajat ei lähtökohtaisesti rakenna itse


12.12. Kertasimme aluksi notecardin luomista ja jakamista, minkä jälkeen harjoittelimme notecardeja jakavan lieriön rakentamista. Lieriöön tarvittiin erityinen skripti, jotta se suostui luovuttamaan sisältönsä klikkaajalle. Notecardien sisällyttämien lieriöön on hyvä keino jakaa tehtäviä, koska tieto tavoittaa myös alueelle itsenäisesti saapuvat avattaret.

Snapshot_002.png
Notecard-lieriöiden luomista harjoittelemassa.

Seuraavaksi kuulimme Eskon luennon tekijänoikeuksista. Kuten muuallakin, saa Second Lifessakin olla tarkkana tekijänoikeuksien kanssa, sillä siellä pätevät samat säännöt kuin todellisessa elämässä. Edes avattarien kuvaa ei saa käyttää julkisesti ilman lupaa, koska näiden nimet on mahdollista yhdistää käyttäjän henkilötietoihin. Teimme jokainen luennon ja muutaman tekijänoikeuksiin liittyvän linkin pohjalta PP-koosteen Second Lifen näkökulmasta. Näitä PP-esityksiä käytimme seuraavaan tehtävään, jossa harjoittelimme esityksen tuomista objektiin.

Snapshot_006.png
Vaihtelevasti onnistuneita PP-esityksiä ihastelemassa.

Diat tuotiin Second Lifeen kuvina, mutta ne eivät kaikilla tahtoneet latautua. Ongelmia kuvien lataamiseen saattaa tuottaa esimerkiksi liian suuri tiedostokoko tai, kuten omalla kohdallani kävi, kuvien sijaitseminen kansiossa. Lataaminen onnistui, kun poistin kuvat kansiosta työpöydälle.

Loppukeskustelusta päätellen kaikki tuntuivat oppineen tällä kerralla paljon, mutta monet jäivät kaipaamaan lisäharjoitusta varsinkin viimeiseen tehtävään liittyen.

Anu


2.1. (Esko)
Kävimme aluksi hyvän keskustelun siitä, millainen näkemys meille on kurssin aikana muodostunut Second Lifen mahdollisuuksista oppimiskäytössä. Tarkastelimme sitä oppimisympäristönä kysyen missä yhteydessä se tuo lisäarvoa opetukseen.

sl-keskustelu-tuamk.png
Viimeisen kurssikerran koostavaa keskustelua InnoOmniassa.

Lisäarvoa koettiin löytyvän Second Lifen mahdollisuuksista liittää oppimiseen:
  • kertomuksellisuus
  • draamapedagogiikka
  • immersiivisyys eli kokemuksellisen läsnäolon tuntu
  • roolin ottaminen
  • simulointi
  • ekskursiot.

Seuraavaksi vierailtiin ISTE Islandilla. Siellä on sekä ohjeita, välineitä että TP-linkkejä opetuksen kannalta kiinnostaviin kohteisiin.

sl-esittely-tuamk.png
Fobban taivastaso Turun amk:n saarella.

Loppuosa sessiosta käytettiin kurssiexpoon. Hami kertoi helmikuussa alkavasta 5 opintopisteen kokonaisuudesta KiTi-opiskelijoille. AnuKatilla on suunnitteilla S2-opetuksen ympäristö, jossa tutustutaan eri ammatteihin yhteiskunnallisten tilanteiden kautta. Roosa ja Varpu esittelivät tekemäänsä TuAmkin infoboksia. Lopuksi käytiin Footballbloggerin taivastasolla, jonne hän oli rakentanut sekä kuvaseinäkkeitä että äänimaisemaa. Isompana suunnitelmana hänellä on VIHA2005-projekti eli Virtuaalitodellisuudella haastavien asiakastilanteiden hallintaan. Lempinimensä "Fobba" kunniaksi hänellä oli patsas, jossa oli erään kuuluisan jääkiekkoilijan kuva.* Näin lataat tänne kuvan tai vaikka pdf:n: Valitse sivun oikeasta yläreunasta Edit. Tämän jälkeen yläreunan työkalupalkista painike File. Klikkaa kursori sivulla siihen kohtaan, johon kuvan haluat. Jos tiedosto on koneellasi, valitse Insert Files -näkymässä painike + Upload Files. Hae tiedosto koneelta ja kun se näkyy hetken kuluttua pikkuikkunan tiedostolistassa, valitse se. Työkalupalkki kuvan koon muuttamiseen ym. on kiinni kuvan alareunassa.