Pikaohje wikin editointiin alareunassa.

Tervetuloa Second Life -peruskurssille!Kurssi alkaa ma 23.1. koko päivän lähiopetuksella klo 9-15 InnoOmniassa (Kirkkokatu 16 A, Espoo). Lähitapaamisen jälkeen kurssi jatkuu etäopetuksena joka toinen maanantai klo 13-16 SecondLifessa (6.2., 20.2., 5.3., 19.3.).
Kurssikertojen tarkempi sisältö GoogleDokumenttina, päivitetty viimeksi 24.1. Tulevat sisällöt elävät paljolti sen mukaan mikä tuntuu sopivalta vauhdilta. Kaikkea dokumenttiin merkittyä tuskin käydään läpi.

Etätapaamiset pidetään Second Lifessa, SLurl http://maps.secondlife.com/secondlife/InnoOmnia/180/55/30
Oppimistuokioiden muistiinpanot tehdään tähän wikiin yhdessä. Jokaisen tapaamiskerran jälkeen ryhmä tekee lyhyet kuvitetut muistiinpanot kurssikerralta. Wikiohjeita esim. Anne Rongaksen videoklippeinä.

* * *
Keskustelu löytyy yläreunasta, linkki Discussion / puhekuplat (selaimesta riippuen). Keskusteluihin osallistumiseksi sinun tulee olla kirjautunut sisään wikispaces-tunnuksellasi. Klikkaa oikean yläkulman Join in -linkkiä. Kun olet kirjautunut, liity tähän wikiin vasemman reunan Join this Wiki -linkillä.

23.1.

Hi there! ;) (muistiinpanot tähän)

Alkuun päästiin
2012-01-23_10.25.03.jpg
Kaikki kurssimateriaali ja välitehtävät osoitteessa opitoinenelama.wikispaces.com
kurssin aikaiset keskustelut tallennetaan kurssin sivulle: SL-peruskurssi InnoOmnia k2012

SL on yhteisöllinen, siksipä välitehtävät tehdään ryhmissä. Koska kaikki eivät päässeet avauspäivälle, Esko suosittelee ryhmien sopivan tapaamisajan ja paikan Second Lifeen. Jos ilmoittelette etukäteen Eskolle niin hän on mielellään mahdollisuuksien mukaan langan päässä auttamassa jos ongelmatilanteita ilmaantuu.

Ryhmä A: Annu, Jukka, Pia, Jaakko
Ryhmä B: Leena, Minna, Ari
Ryhmä C: Mari, Seppo, Sanna
Ryhmä D: Michael, Iina, Kaisu
Ryhmä E: Mari, Jouni, Tiina

Introna kieltenopettajan omia opiskelijakokemuksia Second Lifessa. SL tuo opetukseen luontevasti kansainvälisen aspektin. Linkit introihin google.docs -asiakirjassa.

Aina ei tarvitse itse luoda omaa ympäristöä vaan voit käyttää valmiita ympäristöjä. SL perustuu vuorovaikutukseen, joten voit pitää loistavan SL-kurssin vaikkapa keskellä tyhjää peltoa.

Kokemuksellisuus ja emotionaalisuus Second Lifessä vahvistaa oppimista.

Ctrl+f jos etsit jotain SL:ssäSecond Life
- olemme harjoitelleet liikkumista, puhumista, kartan käyttöä, hahmon muokkaamista
 • i-kenttää napsauttamalla saat näkyviin url-osoitteen, jonka avulla voit kutsua hahmoja tiettyyn paikkaan
 • Jos SL takkuinen: me-valikosta preferences (tai ctrl+p) -> graphics -> low
 • vuorokauden ajan vaihto: world -> sun (näkyy vain käyttäjälle itselleen, SL vuorokausi on neljän tunnin mittainen)
 • camera control - saat säädettyä kameraa, Esc-näppäimellä näkymä palautuu
 • chat toimii 20m päähän - shouts: 100 metrin päähän - whispers: 10 metrin päähän
 • keskustelu jää koneen kovalevyn muistiin, se ei seuraa hahmon mukana
 • punaiset "ääniaallot" kertovat särinästä, säädä asetuksia
 • ostetut vaatteet: inventory
 • orientaatio saarella saa operoida vapaasti ja esim. rakentaa
 • käypä tutustumassa google.docsissa oleviin kivoihin paikkoihin
 • hyvät mestat muistiin: World - Landmark This Place

VÄLITEHTÄVÄT:
 • Esittäydy tämän wikisivun keskustelussa: Kuka olet ja mikä on avattaresi nimi? Mitä tavoitteita ja toiveita sinulla on kurssin suhteen? Keskustelu löytyy sivun yläreunasta. Kun olet juuri tällä kurssisivullamme, klikkaa puhekuplapainikkeesta ja avaa keskustelu Kurssilaisten esittäytyminen ja kirjoita ketjuun uusi vastaus.
 • Tuunaa avatar mieluisaksi: muokkaa ulkomuotoa, kokeile vaatteiden vaihtamista ja käy halutessasi käy shoppaamassa uusia. Ota kuva avatarista ennen ja jälkeen. Käytämme näitä kuvia seuraavalla kerralla.
 • Ryhmätehtävä: vierailkaa kahdessa ISTE-saaren seinälle linkitetyssä kohteessa. Verratkaa kokemuksianne niistä: kuinka selkeitä nämä ympäristöt olivat liikkumisen osalta? Selviävätkö niiden tavoitteet? Kirjoittakaa havainnoistanne tämän sivun keskusteluun. Olen avannut sinne keskustelun nimeltä Ryhmätehtävä 23.1.
 • Jos et ollut lähitapaamisessa läsnä: Mene Caledon Oxbridge Universityyn ja käy läpi sen Second Lifea esittelevä oppimispolku. Tutustu lopuksi myös kirjastoon ja sen antimiin. HUOM myös muut: yliopiston oppimispolun varrella avatarin muokkausta käsittelevästä salista uudet avatarit saavat ilmaiseksi laadukkaita asuja.

6.2.

Second Lifeen rakentaminen on periaatteessa yksinkertaista mutta aikaavievää: kuten oikeassakin maailmassa, kaikki pitää tosiaan rakentaa alusta lähtien. Oletusarvoisesti alueella (saarella) ei ole mitään, vaan koko ympäristö pitää luoda. Perusrakentaminen on ilmaista, mutta tyylikkäämpi tuunaaminen maksaa. Kaikkea ei myöskään tarvitse tehdä itse, vaan tarjolla on runsaasti erilaisia ostettavia sekä ilmaisia objekteja.

Kokonaisvaltaisen suunnittelutyön voi myös ostaa, kuten tehtiin Edupolin saaren tapauksessa kun halusimme sinne kalevalaisen maiseman. Arkkitehtinä toimi Metaverstaan Yolanda Hirvi (Annika Keskinen), joka hankkii toimeentulonsa yksinomaan suunnittelemalla Second Life-ympäristöjä. Rapakon toisella puolella Second Life-designerin ammattikunta on jo yleistynyt. Maksaminen tapahtuu Second Lifen omalla valuutalla eli LINDEN-dollareilla. Kurssi suunnilleen 4 euroa/1000 LDollaria.

Second Life rakentaminen alkaa peruspalikoista eli primitiiveistä. Niitä ovat kuutiot, pallot, kartiot yms. kolmiulotteiset perusmuodot. Sculpt on puolestaan 3D-kappaleen esitysmuoto ja mesh puolestaan 3D-kappale.
Rakentaminen aloitetaan (edellyttäen että sinulla on oikeudet rakentaa) Build-valikosta. Sieltä löytyy 5 erilaista työkalua: suurennuslasi, move(käsi), edit (nuoli), taikasauva ja katepillari.

Muutama näppäinkomento:
 • CTRL: kappaleen pyöritys
 • CTRL+SHIFT: kappaleen koon ja muodon muutos (pudetään pohjassa ja vedetään)
 • ALT: zoomaus kappaleeseen haluttuun kohtaan
Skriptien liittäminen
EduFinland2-alueelta löytyy opettajille tarkoitettu skriptikokoelma, joilla pääsee alkuun skriptaamisessa:

EduFinland II (237,180,22)
EduFinland-ryhmä pitää olla valittuna (ja tietenkin sinun pitää kuulua siihen ryhmään)

Sen voi tarkistaa alareunasta People > My Groups
 1. Valitaan EduFinland ja tarkistetaan että se on vihreänä.
 2. Aktivoidaan tehty objekti eli primitiivi.
 3. Valitaan content-kansio
 4. Vedetään valittu skripti kansioon ja muokataan koodia halutunlaiseksi.
 5. Tehdään erillinen notecard
external image Kuvankaappaus-2012-2-6-kello-15.02.151.pngHaetut valmiit skriptit tulevat normaalisti inventoryyn. Sieltä ne vedetään objektin content-kansioon, jonka jälkeen skriptiä muokataan tarvittavilta osin.


Ohjeet shared median liittämiseen (engl.) objekteihin:

http://community.secondlife.com/t5/English-Knowledge-Base/Shared-Media/ta-p/700145
Pari vinkkiä käyntikohteista:
Pariisi: Les Champs Elysees (8,72,24)

Virtuaalisairaala VIRSU
external image Kuvankaappaus-2012-2-6-kello-15.42.38-1024x747.pngRyhmämme hengailemassa Pariisissa Champs Elyseellä. Täällä jäikin itseltä käymättä viime kesän Pariisin-reissulla.
:)
:)

Oheinen muistiinpano on yhteisötehtävä opettajille tarkoitetulta Opi toinen elämä-kurssilta, joka löytyy verkosta: http://opitoinenelama.wikispaces.com/Wikikurssi

Vetäjänä siellä Esko Levee AKA Esko LiusInnoOmniasta.

VÄLITEHTÄVÄT:
http://opitoinenelama.wikispaces.com/3.+jakso > tehtävät 1 ja 3 (käytä 3. jakson sivua hyväksesi!)

20.2.

5.3.

19.3.

Näin lataat tänne kuvan tai vaikka pdf:n, kun olet kirjautuneena jäsenenä wikissä:Valitse sivun oikeasta yläreunasta Edit. Tämän jälkeen yläreunan työkalupalkista painike File. Klikkaa kursori sivulla siihen kohtaan, johon kuvan haluat. Jos tiedosto on koneellasi, valitse Insert Files -näkymässä painike + Upload Files. Hae tiedosto koneelta ja kun se näkyy hetken kuluttua pikkuikkunan tiedostolistassa, valitse se.Työkalupalkki kuvan koon muuttamiseen ym. on kiinni kuvan alareunassa.